Isamiy's Blog

CE BEM, CE MANCAM ?

Posted on: Aprilie 9, 2009

Raffaelo – Prea mult dulce

• Ingredientele produsului Raffaelo „specialitati crocante de cocos cu migdala intreaga in interior” sunt conform etichetei:cocos 24% (cocos deshidratat, lapte de cocos praf), zahar,ulei vegetal, lapte praf degresat, migdale (8%), grasimi vegetale, faina de grau, zer praf, arome, emulgator (lecitina de soia E322), faina de secara, sare, agent de afanare (carbonat hidrogenat de sodiu E500). Pe ambalajul individual nu are eticheta nutritionala.
• ANALIZA. Raffaelo este un produs zaharos, continand, pe langa zahar cocos, lapte praf si migdale, dar si ulei vegetal si grasimi vegetale, ambele de natura neprecizata, surse de gluten provenind din faina de grau si de secara. Fiind un
produs cu un continut ridicat de zaharoza, are un index glicemic ridicat si o densitate calorica specifica produselor
zaharoase, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
• Avand in vedere caracteristicile produsului, specialistul nostru nu il recomanda diabeticilor, supraponderalilor si obezilor, dar nici persoanelor suferinde de celiachie (intoleranta la gluten). Ar fi fost indicata semnalarea prezentei unei surse de gluten.

raffaello

Salam Infantis cu 5 E-uri

• Salamul de vara analizat contine o serie de aditivi alimentari care il fac sa nu fie recomandat pentru bolnavii cu diferite afectiuni.

• Ingredientele Salamului de vara Infantis sunt, conform etichetei: carne porc, carne vita, amidon, slanina, soia, sare (clorura de sodiu), condimente, colagen, polifosfati E452, glutamat monosodic E621, acid ascorbic E300, conservanti (nitrit de sodiu E250), colorant natural (carmin E120). Produsul analizat nu beneficiaza de eticheta nutritionala, astfel incat nu ne putem da seama de valoarea nutritiva a produsului, inclusiv de continutul in calorii.

• CONCLUZII. Avand in vedere compozitia produsului Salam de vara Infantis, acesta nu este recomandat copiilor, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli inflamatorii, hepaticilor, bolnavilor de rinichi, hiperuricemicilor (guta), batranilor cu boli neurodegenerative, cardiovascularilor, bolnavilor de plamani si de cancer, astmaticilor, ne spune specialistul.

salam

Hame – Nu e pasare ca porcul

• Din dorinta de a crea o imagine buna produsului si de a ne face sa credem ca este dietetic, pateul Hamme in discutie se cheama „de pui”. Numai ca primul ingredient de pe lista este carnea de porc. • Ingrediente: carne de porc, carne de pui 10%, ficat de pui, slanina, sorici, amidon din cartofi, apa, amestec de sare (sare, conservant E250 – nitrit de sodiu), proteina vegetala din soia, condimente. • Produsul nu are eticheta nutritionala. Pateul de pui Hamme este un produs sterilizat termic.

• CONCLUZII. Pe langa faptul ca denumirea produsului induce in eroare consumatorul, dorind sa-i induca ideea ca va consuma un produs din carne de pui mai dietetic, pateul din carne de pui analizat nu este recomandat copiilor, adolescentilor, batranilor, bolnavilor de hiperuricemie (guta), suferinzilor de boli cardiovasculare, de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), suferinzilor de maladii inflamatorii (reumatism, psoriazis), hepaticilor, renalilor, diabeticilor, suferinzilor de eczeme si boli de piele, alergicilor, bolnavilor de boli pulmonare.

pate-de-casa-75g-hameKnorr – O supa calda cu cinci E-uri

• Din punct de vedere al respectarii legii etichetarii e OK. Aflam ca e o supa de tip instant de la Knorr, ce poate fi pregatita cu apa clocotita, fara a mai fi nevoie sa fie fiarta, in care s-au adaugat vreo cinci E-uri.

• Supa de pui cu taitei contine carbohidrati (amidon – zahar lent) sub forma de paste fainoase din faina de grau (64,4%), maltodextrina (amidon hidrolizat – zahar usor metabolizabil), sare.

• ANALIZA. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi analizeaza potentiatorii de arome (Euri) din aceast supa: „glutamat monosodic – E 621, inozinat, dar nu stim care dintre ei, deoarece poate fi E 633, E 632 sau E 631; guanilat, dar la fel nu stim care dintre cele trei E 629, E 628, E 627; caramel, dar si acesta e incert, caci este de patru tipuri E 150c, E 150d, E 150b, E 150a; acid citric – E 330. Glutamatul monosodic este unpotentiator artificial de aroma, caracteristic bucatariei chinezesti, care poate provoca, daca e consumat frecvent, boala bucatariei chinezesti – greturi, dureri de cap, voma
– persoanelor sensibile. Glutamatul monosodic este o sursa ascunsa de sodiu, care trebuie luata in considerare de persoanele cu regimuri hiposodate sau care isi controleaza aportul de sare. Nu este recomandat consumul frecvent. Atat inozinatul, cat si guanitul de sodiu, de potasiu sau de calciu sunt potentiatori artificiali de aroma, incomplet evaluati din punct de vedere al sigurantei alimentare. Sunt patru sortimente de caramel: unul natural si trei artificiale. Pot fi obtinute din zaharuri vegetale modificate termic si/sau chimic, proces in care se genereaza compusi de tip
Maillard potential cancerigeni”

medium_full_360756_1

Branza Almette, buna de consum

• Din eticheta produsului Almette cu smantana rezulta ca acesta contine branza proaspata de vaca si sare. Eticheta nutritionala specifica o valoare energetica de 1.115 kj (270 Kcal), proteine 6 g, glucide 3 g, lipide 26 g la 100 de grame de produs. Este un produs pasteurizat avand un continut de grasime raportata la substanta uscata de minimum 70%.

• CONCLUZIE. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca Almette este un produs lactat pasteurizat obtinut pe baza de branza proaspata de vaca avand o valoare energetica medie 270 kcal pentru 100 de grame de produs si un continut de 70% grasimi raportate la substanta uscata. Este recomandat copiilor, adolescentilor, sportivilor, persoanelor active, sanatoase. Recomandarea specialistului este ca produsul sa fie consumat cu moderatie de supraponderali, obezi, persoane sedentare, bolnavi cardiovasculari, hepatici, renali si persoane cu
afectiuni ale pancreasului exocrin. Produsul se numeste „Almette smantana”, dar ingredientul smantana nu este mentionat in lista ingredientelor de pe eticheta

header_leicht

Crenvursti extra cu 8 E-uri

• Este un produs fiert si afumat in membrana naturala comestibila. Ingrediente: carne de porc, slanina, sorici, apa, sare, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, amidon din cartofi,
condimente si arome naturale, stabilizatori (difosfat de sodiu – E 339, polifosfat de potasiu – E 452), antioxidant (acid ascorbic – E 300), acidifiant (citrat de sodiu – E 331), potentiator de gust (glutamat
monosodic – E 621), zaharuri (lactoza, dextroxa), conservanti (nitrit de sodiu – E 250, nitrat de potasiu – E 252), colorant natural (carmin – E 120).
• CONCLUZIE. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca „produsul nu are etichetare nutritionala. Asadar, nu cunoastem continutul in proteine, lipide si eventual glucide, macro si micronutrienti si nici densitatea calorica, pentru a stabili aportul energetic. Ca orice produs din carne de porc, contine grasimi animale saturate, care trebuie consumate cu moderatie. De asemenea, mai contine sorici cu valoare nutritiva scazuta, precum si conservanti utilizati in produsele actuale din carne, cu efectele daunatoare cunoscute in cazul unui consum frecvent”. Astfel, nu se recomanda consumul acestui produs in cantitati mari si in mod frecvent persoanelor supraponderale si obeze, alergicilor si astmaticilor, suferinzilor de boli cronice, copiilor, varstnicilor si sedentarilor.
• Recomandare. Cu cat mai rar, cu atat mai buni acesti crenvursti.

cremwursti

Star (Lays) – O punga de calorii sarate si aromate

• Au gustul irezistibil al cartofilor 100% naturali. Asta scrie pe eticheta. In realitate: pe afara-i vopsit gardul si „in punga” leopardul. Adica un aliment 100% artificial, de tip junk food.
• Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca produsul se inscrie in categoria snacks-urilor din cartofi, cu gust de barbecue, fiind procesat din urmatoarele ingrediente: cartofi, uleiuri vegetale (nu se specifica daca sunt hidrogenate), faina de grau, sare (clorura de sodiu), zahar (zaharoza), stimultor de aroma E 621 – glutamat monosodic, E 631 – inozinat disodic, E 627 – guanilat disodic; condimente:
0,2% ardei, glucoza din grau, maltodextrine, proteine hidrolizate din soia si din porumb, acidifiant E 262 – diacetat de sodiu, pudra de ceapa – 0,15/100 gr, pudra de carne de porc 0,05%, E 1420 – amidon modificat din capioca, arome naturale si indentic naturale (artificiale).

• CONCLUZIE. Produsul este dezechilibrat nutritional. Motiv pentru care el va fi ocolit de persoanele supraponderale, obeze, de cele suferinde de diabet, hipertensiune, de boli cardiovasculare, cu afectiuni digestive, renale, cu astm, cu maladii neurodegenerative, inflamatorii, de bolnavii de cancer. atenTie, pArinTi! De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi face o mentiune speciala la adresa parintilor, care fac frecvent greseala de a da copiilor sa manance chips-uri. Deci parintii trebuie sa retina ca „produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor. Nici chiar adultilor sanatosi nu le este recomandat, decat cu moderatie si ca parte a unei diete echilibrate.
• Asadar, nici urma de produs natural, asa cum este inscriptionat pe eticheta, ci unul inalt procesat, caracteristic alimentelor de tip junk food.
• SOS. 100 de grame din acest produs arunca pe noi peste 500 de Kcal

lays4max3bbq1

Izvorul Minunilor – Apa in care nu stim ce se ‘scalda’

• Izvorul Minunilor Stana de vale, apa minerala necarbogazoasa (plata), este o apa naturala de masa, de calitate, indicata tuturor consumatorilor. Ca e vara, ca e iarna, organismul nostru are nevoie de 1,5-2 litri de lichide si o sursa buna de hidratare este chiar aceasta apa minerala. Evident, adultii care lucreaza in conditii de mediu deosebite au nevoie de o cantitate suplimentara de lichide.
• INFORMATII NECLARE. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca informatiile oferite de eticheta acestei ape minerale sunt incomplete. „Pe eticheta nu este precizata calitatea microbiologica a apei. Pentru consumator ar fi util daca s-ar inscriptiona si alte date privind caracteristicile chimice ale apei cum ar fi: mineralizatia totala, pH-ul, azotati, azotiti. Astfel, daca am sti gradul de mineralizare, am sti implicit, spre exemplu, daca apa este oligominerala si daca poate fi bauta fara restrictii ca apa de masa”.
• pH. Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, reactia apei sau pH-ul ne-ar putea oferi informatii despre aciditatea sau alcalinitatea apei, utile in special suferinzilor de boli ale aparatului digestiv. Iar azotatii si azotitii ne-ar da indicatii despre o eventuala impurificare a sursei. Desi este o apa de masa de buna calitate, chiar comparabila cu cele mai bune marci straine, indicata tuturor consumatorilor, totusi persoanele cu suferinte ale sistemului digestiv trebuie sa fie precaute. Aceasta apa poate fi folosita si la prepararea alimentelor

fatza_3-mica1

33 Răspunsuri to "CE BEM, CE MANCAM ?"

Mi-a trecut orice poftă în momentul de faţă… Ca să evit orice mâncăruri periculoase, mă gândesc la un pui la ceaun… Informaţiile despre Izvorul minunilor m-au pus serios pe gânduri.

sincera sa fiu, izvorul minunilor si dorna nu mi-au facut bine la stomacul meu sensibil,niciodata..poate stia el ce stia😀
ar fii o idee buna cu puiul la ceaun😉

cred ca raman la punga de cipsuri si apa minerala :))

perfect…esti foarte dur cu tine😛

da da stiu..macar cu sufletul sa fiu dur cu mine .. ca in rest ..:)) =))

nebun mai esti mey😉😛

Izvorul Minunilor e apa de cea mai proasta calitate … mai bine bei apa de la robinet

Pai ma bine bagi tarie…speli si stomacu’ :)))
p.s: azi trebuie sa notez in calendar…am mancat o rosie care chiar avea gust🙂 :-j

@Alex sa stii…bine zis😉
@mobscene :)) si daca esti la servici..la fel sa procedez? :)))
te poti numi: norocosssssssss😀

de ce vrei sa-mi tai elanu’???😦

la piata la tarani cu voi!

@alexxutzu cu ce anume??😀
@ jocktherock numai acolo mai gasesti legume cat de cat naturale😉

cu mancarea „sanatoasa”

exact! si branzica de la sibieni! si tot felul de bunatati! faar mizerii in continut!

miamiii…branza?? viata mea..dar numai de vacutza…deobicei imi cumpar de la bunici de la tara, de aia sanatoasa😀

si ce imiplac bombonelele alea de la rafaello !!! noroc ca nu mananc salam !🙂 are dreptate Cristi ! pui la ceaun si vin de casa , branza de la bunici si verdeturi de la tarani din piata !

si cu ceapa verde :))) sa simti ca mananci sanatos😛

traiasca merele atunci =))

mai buna apa de robinet!!!
vedeti si puiul ala de unde il luati!

PARIZERU` LA PUTERE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ….noo… deci….vreau sa ma bag si eu in discutia cu branzica si vreau sa spun asa ca o mica contradictie ca cea mai buna branza cred eu ca e cea de oaie,dar aia sarata …si cu mamaliguta …si cu niste tochitura de asta cum se face pe la noi prin moldova ….valeuuuuuuuuuuuuu:D:D:X:X:))…deja salivez…pe langa astea…. merge si o cola nu apa minerala ,mai ales izvorul minunilor ca e prea acidulata si e de proasta calitate,mai bine iau altceva ..:D…..

taci Say ca mi-a venit o foame !😦

Raffaelo hm mi-e pofta..😀 oricum sunt mult mai multe produse care ne fac „rau”.. suntem constienti dar… nu ne putem abtine.. si de unele produse suntem dependenti🙂

eu imi doresc cirese!

tocmai am mancat sanatos …cartofi fierti, ridichi, castravete,rosie,ou fiert si..putina sunca😀, toate astea amestecate cu sare , ulei [foarte putin] si otet😀

@saychese sa stii ca merge foarte bine si cu branzica de vaca+ mamaligutza, este mancarea preferata a mea..nu spun ca anul trecut i-am tinut pe colegi si sefu meu numai cu mamaliga, iar acum imi duc lipsa😛
@jocktherock miamiiii abia astept sa apara pe piata,dar romanesti nu made in turcia😀
@Alex`miamiii…fff bun..imi plac salatele, mergea si un pic de branzica de vacutza😉

saptamana trecuta am fost la restaurant si m`a pus dracu` sa comand o salata in care erau : salata verde, castraveti murati, porumb, branza telemea, piept de pui, crutoane de paine, ridichi si ceva porcarii d`astea. atata a fost de rea incat mi`a parut rau ca am comandat`o, asta fara sa mai punem la socoteala faptul ca n`am mancat nici un sfert din ea =)))

si mai propun sa ne bem si mintile cateodata!

Mai, mai… ce se mai infrupta lumea cu mancare care mai decare mai naturala. Tochitura lui SayChese mi-a facut o pofta… Ar merge chiar si un pui, dar nu la ceaun ci unul al rotisor!
Despre Izvorul Minciunilor stiam ca nu este buna pentru ca de fiecare data dupa ce beau apa d-asta imi ramane un gust dubios si ciuda in gura!
Eu am pofta de o salata… multe roshii, ridichii, o branza buna (chiar si feta), un pahar cu lapte cald mai bine… si ca desert… o placinta cu dovleac facuta de mama. =p~

@Alex` am patit-o si eu de Craciun,am fost la un restaurant din buricul Busteniului si ce salata de pui mi-a adus…yachhh…sincer nici acum nu stiu exact ce am mancat,avea foarte multa smantana
@jocktherock n-ar fii o idee rea😉
@Nebunelu’ suntem in Saptaman Mare, mai usor cu puiu, branzica…:P

Mda… post! [negru daca s-ar putea] :-s

e cam greu..sincer:D

tentatiile astea….tztztztz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog Stats

  • 185,888 hits

Flickr Photos

Two

Shopping

Devina

Mai multe poze
Aprilie 2009
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: